8 Ekim 2008 Çarşamba

Fener Seyretti

Erman TOROĞLU - 11 Ağustos 2007 Cumartesi, Hürriyet

SİZE fazla uzatmadan bu maçı ancak şu cümlelerle anlatabilirim; Bir tarafta toplama bir takım. Daha doğrusu sahanın içindeki her futbolcusu teker teker bir takım. Yanda maçı seyreden bir teknik direktör, aynı tiyatro seyreder gibi. Öbür tarafta bir futbol takımı. 11 kişiyle oynayan, yanda bir teknik adam. Öteki teknik adama göre hep önde düşünen, onun hamle yapmasını bekleyen...


Öyle bir maç ki, sabaha kadar oynansa bu Büyükşehir, bu Fenerbahçe’yi yener. Aslında sonuç F.Bahçe için çok sürpriz değil. Fenerbahçe, geçen sene de böyle maçları çok oynadı. Ama onlarda bir yönetim kurulu var. Şimdi yarın gündemi değiştirmek için bu mağlubiyeti Futbol Federasyonu’na yıkarlar. 

Lugano yorgunmuş

Hatta derler ki, "Bu Federasyon bize 25 tane yabancı oyuncu transfer ederse, biz Büyükşehir’i yenerdik." Bu zihniyet bırakın Büyükşehir’i yenmeyi, küçük şehirin belediye takımını bile yenemez. Bir düşünün Pendik faciasını... Hani o maçtan sonra dayak yemişti. 

Peki sorarım size o F.Bahçe’den bu F.Bahçe’ye neler değişti futbol takımı zihniyetinde? Sakın bana kimse Roberto Carlos demesin. Roberto Carlos motorun bir parçası. Eğer o parçaya uygun motorun varsa Roberto Carlos iş yapar. Yoksa Roberto Carlos o eskimiş dişlerin arasında yok olur. Lugano-Edu ikilisi kötü bir çift santrhaf ikilisi ama sen Lugano’yu oynatmıyorsun. Neymiş Lugano Amerika Kupası’nda oynamış ve çok yorulmuş. Hele penaltıyı da kaçırınca iyice morali bozulmuş. 

Abdullah Avcı hangi takıma gitse başarılı olur. Demek ki bu çocukta bir şey var. Ama bizim yönetici zihniyetinin beyni (büyük takımlardaki) henüz o seviyede olmadığı için bu çocuk başka yerlerde mücadele ediyor. 

Dün gece sahanın en iyisi Büşükşehir’den Adriano’ydu. Peki Adriano’yu büyüten kim?. Fener defansında oynayan 4 kişi. Neden? Çünkü 90 dakika hücuma gelen bütün topları Adriano aldı ve o 4 F.Bahçeli 90 dakika Adriano’yu tutmaya kalktılar ama tutamadılar da. Hem 4 kişi Adriano’yu seyretti hem de Zico onlara "Ne yapıyorsunuz kardeşim" diyemedi. 

Bu Fenerbahçe defansına 10 tane yan top atın, 8’i pozisyon 4’ü gol olur.

Yönetim zihniyeti

Bu Fenerbahçe geçen seneden daha başarılı olamayacak bu kesin. Sebebi de kesinlikle yönetici zihniyeti. Büyük futbolcu alarak, futbol takımını büyütemezsiniz. Koşan, mücadele eden, takıma uyan futbolcu alarak, o takımı büyütürsünüz. Geçen sene F.Bahçe’yi takım yapabilecek oyuncular bu sene ayrıldılar. Yerlerine de bireysel oyuncular alındı. 

Düşünün ki, 2-0 geriye düşen F.Bahçe maçı kurtaracak en ufak bir hamle yapamıyor. Hakem de ortadan çalınca hiç şansları kalmadı. Aslında Bülent Yıldırım 32. dakikada müthiş bir Büyükşehir akınını kesti, Roberto Carlos’a faul yapıldı diye. Pozisyonun uzaktan yakından faulle ilgisi yoktu.

Bir 90 dakika düşünün, F.Bahçe gol pozisyonuna giremedi, gol bile kaçıramadı. Büyükşehir hak ettiği maçı çatır çatır aldı. Pardon çıtır çıtır aldı.

Bu futbol maçıdır. Bir takım mağlup olabilir. İlla galip gelecek diye bir kural yok. Ama bir futbol takımının, hangi takım olursa olsun, böyle mücadele etmeye hakkı yoktur. Çünkü bu seyircisine saygısızlıktır.

Hiç yorum yok: